Ara fa pocs dies, la Dolors Gordils ens parlava en aquest mateix espai de quatre errades que poden fer que no estiguem comunicant bé: no ens entenen, el moment no és l’adequat, no som coherents i missatge inapropiat. Ho feia de manera didàctica, tot assenyalant que existeixen moltes altres variables però que, com a mínim, aquestes quatre calia tenir-les molt presents. Totalment d’acord i aprofito el meu torn per fer-ne memòria!
En línia amb això, i per anar comentant variables que afecten la nostra comunicació, recupero un fet ocorregut en un acte que, sense cap mena de dubte, estava preparat al detall i que, al meu parer, ens proporciona un bon exemple d’allò que també hauríem de mirar d’evitar: parlar de més.
Faig referència al “tontos” que Ignacio Sánchez Galán, president d’Iberdrola, va etzibar als consumidors acollits a la tarifa regulada de la llum durant un col·loqui certament distès, amb públic i mitjans de comunicació, en la presentació de la futura gigafactoria de bateries elèctriques de Volkswagen a Sagunt, València.
El senyor Galán ja ha acabat la seva intervenció quan irromp de nou arran d’una pregunta al president del grup Volkswagen, Herbert Diess, sobre el subministrament d’energia de la planta, que la respon comentant el sol que fa a València i que l’hora de kilowatt es ven al voltant de dos cèntims. És en aquest moment quan Galán interromp per “obrir un parèntesi” a modus “d’anunci publicitari” i diu que “el 80% dels espanyols no paga el preu del pool” i “el 80% dels espanyols està pagant menys preu que el 2018 perquè han baixat els impostos”. A la sala se senten aplaudiments i algunes rialles i, no sé si esperonat per això, Galán decideix obrir un altre parèntesi per dir que “només els tontos que continuen amb la tarifa regulada marcada pel Govern paguen aquest preu”.
A finals de 2021 eren més de 10 milions els consumidors acollits a la tarifa regulada, dels quals una mica més de 3 milions són clients d’Iberdrola.
Si es remiren les imatges, resulta evident que la frase li va sortir perquè és el que pensa. El to i l’expressió corporal l’acompanyen. Com també resulta evident que aquesta frase “de més”, encara que sigui en un ambient distès, és inconvenient, inapropiada, desafortunada i ofensiva, especialment tenint en compte les característiques de molts dels consumidors acollits al mercat elèctric regulat.
Si ja has dit allò que volies dir i que portaves ben preparat, en aquest cas defensar el mercat lliure, no cal “parlar de més”. Ni tan sols per provar de ser graciós en un col·loqui distès. T’acabarà passant factura.
0 Comentaris