Actualitat

Notícies, idees, pensaments i reflexions per re(inventar) la comunicació

Informació, si, però fiable

per | 1/04/2020 | Comunicació | 0 comentaris

En situacions de catàstrofes i emergències, sempre s’ha valorat la informació com un pilar per a la resiliència de la ciutadania. Hem necessitat informació continuada, contrastada, clara i útil per superar algunes circumstàncies traumàtiques que ens ha tocat viure en la nostra història més recent. I el paper de les fonts d’informació fiables ha estat clau per gestionar adequadament aquestes situacions i per recuperar la normalitat.

Ara, amb la crisi de la COVID-19, els ciutadans ens trobem amb una pandèmia de dades, opinions, històries, consells que ens costa pair i gestionar. L’accés massiu a la tecnologia i el poderós efecte propagador de les xarxes socials està provocant desinformació i hiperinformació, dos fenòmens contraris a l’objectiu vital que tenim de ser ciutadans ben informats, compromesos i exigents.

Fonts fiables

Cal estar informats, però accedint a fonts fiables, rebutjant els rumors i les notícies falses. L’única cosa que aconsegueix la desinformació és augmentar l’alarmisme o, just el contrari, generar fàstic entre els ciutadans, que començem a dubtar sobre la conveniència d’accedir diàriament a les notícies.

També és important dosificar el temps que dediquem a conèixer el que està passant, ja que una hiperinformació pot provocar desequilibris emocionals, com ansietat o estrès, al no poder assimilar tota la informació que ens arriba pels diferents canals.

Per tot això, avui més que mai, és important ser especialment prudents i fer un exercici de selecció de fonts d’informació autoritzades i de qualitat que ens ajudin a comprendre la realitat; sense abusar i consumir només la informació que puguem gestionar de forma adequada, sense arribar a l’obsessió o a la frustració.

I després, sí, després de la mesura i la serietat, també molt d’humor amb memes, acudits i situacions surrealistes; que als ciutadans lliures i ben informats també ens agrada riure.

Bones pràctiques

Algunes pràctiques que ens poden ajudar a estar correctament informats durant aquests dies són:

  • Accedir a les fonts dels organismes oficials que transmeten informació actualitzada.
  • Comprovar els continguts en diversos mitjans de contrastada validesa: diaris, universitats, associacions professionals, etc.
  • Identificar i investigar el medi on s’ha publicat el contingut; comprovar si tens xarxes socials.
  • Revisar el contingut identificant a l’autor, la data de publicació i les fonts que esmenta.
  • Llegir el text complet. En ocasions, els titulars i les imatges són exagerats amb l’objectiu de cridar l’atenció, però després no es corresponen amb la resta de el text.

A més, en aquesta tasca no estem sols; comencem a tenir ajuda externa. Per exemple, l’aplicació de missatgeria instantània WhatsApp està treballant en una nova eina per ajudar els usuaris a comprovar rumors, mentre que Instagram i Facebook s’eliminaran les notícies falses sobre el coronavirus que es difonen a les seves xarxes socials. I en Twitter s’ha posat en marxa una nova eina que dirigeix ​​les recerques sobre el coronavirus a la pàgina del Ministeri de Sanitat i al compte de @SaludPublicaEs.

També, les pàgines web com Madito Bulo o Newtral, que es dediquen a la verificació d’informació, ens pot ajudar a detectar si el que estem llegint o escoltant és un frau. El mateix Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) ofereix el número gratuït 017 per resoldre dubtes sobre qualsevol qüestió relacionada amb la ciberseguretat.

Finalment, aquestes són algunes webs que poden ser d’utilitat per diseñaros vostra pròpia biblioteca de fonts d’experts.

Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social: https://www.mscbs.gob.es/
Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris: https://www.aemps.gob.es/
Organització de Consumidors i Usuaris: https://www.ocu.org/
Maleït falsa notícia: https://maldita.es/
Organització Mundial de la Salut: https://www.who.int/
Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties: https://www.ecdc.europa.eu/en
Comissió Europea: https://ec.europa.eu/info/index_es
Centre d’Estudis de Demografia i Ecologia de la Universitat de Washington (mapa) https://hgis.uw.edu/virus/

0 Comentaris

Envia un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Notícies

Síntesi estrena documental: “Blanes, vides arran de mar”

Síntesi estrena documental: “Blanes, vides arran de mar”

“Blanes, vides arran de mar” és un curt documental, dirigit per l’equip de Síntesi i produït per l’Ajuntament de Blanes, que vol posar en valor la situació estratègica del port pesquer i la seva importància en l’entramat econòmic i social del municipi i de les...