Actualitat

Notícies, idees, pensaments i reflexions per re(inventar) la comunicació

Síntesi estrena documental: “Blanes, vides arran de mar”

per | 7/09/2023 | Comunicació, Notícies | 0 comentaris

“Blanes, vides arran de mar” és un curt documental, dirigit per l’equip de Síntesi i produït per l’Ajuntament de Blanes, que vol posar en valor la situació estratègica del port pesquer i la seva importància en l’entramat econòmic i social del municipi i de les poblacions de l’entorn. Dolors Gordils i Jaume Ginestà n’han escrit el guió i han dirigit un equip de treball format per Delfí Roca (realització i etalonatge), Àlex Mas (imatge) i Marc Abad (so directe i postproducció de so). “Blanes, vides arran de mar” s’estrena avui 7 de setembre de 2023 a les 19:00 a la llotja de Blanes.

Al llarg de 32’11” i a través de les veus de diversos pescadors i d’altres persones del sector, el documental explica quines són les seves rutines de pesca, quin tipus d’espècies recullen al mar, com es comercialitzen després a la llotja i com arriben finalment als ciutadans a través de les peixateries i els majoristes. Un circuit que comença ben aviat cada matí i que es completa en poques hores.

El moll de Blanes és el primer port pesquer de les comarques de Girona pel que fa a captures i recaptació econòmica i el quart port de tot Catalunya. “Anem només per darrere de la Ràpita, que allà agafen molts quilos de peix, Tarragona, Vilanova i la Geltrú, i després ja venim nosaltres”, explica el secretari de la Confraria de Pescadors de Blanes, Joan Carles Izquierdo. Aquesta importància cabdal per a l’economia del municipi contrasta amb el poc ressó que sovint té el port pesquer de Blanes respecte d’altres molls més coneguts, però més petits.

A Blanes, hi ha en aquests moments associades a la Confraria 15 embarcacions d’arrossegament (quillats), 6 embarcacions d’encerclament (teranyines), 7 sonseres, 10 barques d’arts menors i 5 palangres (2 de fons i 3 de superfície). Excepte les teranyines, que es dediquen a la pesca nocturna de peix blau (sardina, seitó, verat…), tota la resta solen sortir ben d’hora al matí, cap a les 6:00. Les càmeres de “Blanes, vides arran de mar” han seguit l’activitat de tres d’aquestes embarcacions, amb imatges espectaculars i entrevistes humanes que expliquen en primera persona, sense veu en off, com és la seva feina i la seva vida. Aquestes seqüències es complementen amb diversos testimonis més i amb imatges antigues cedides per l’Arxiu Municipal.

Una de les veus principals del documental és, lògicament, la del Patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, que en aquests moments és Ferran Martínez. Al llarg del metratge, Martínez explica perquè la mar de Blanes és tan rica en pesca, a causa d’una orografia única, i que per això els pescadors del municipi porten un peix d’una qualitat excepcional: “La gent ha de valorar que el producte que agafem nosaltres és un producte, més que gourmet, excel·lent. És un peix que en menys de 6 / 7 hores el tindran de l’aigua, ha passat per la venda de la subhasta i ha arribat al comprador. El peix que compren és, no quilòmetre zero, metro zero, així de clar.” El Patró major també reivindica la importància del moll pesquer com a potència econòmica del municipi, ja que ocupa en aquests moments cap a 170 pescadors, als quals cal sumar la quinzena de treballadors de la Confraria i els centenars de llocs de feina indirectes que la seva activitat genera: “La primera empresa important que hi havia aquí a Blanes era la Safa. Però a dia d’avui l’empresa més important que pot tenir Blanes jo posaria la mà al foc que és el port pesquer.”

Blog

Yo que tú

Yo que tú

Al món de la comunicació, a vegades apareixen petites joies que ens retornen la passió pel llenguatge i per tota la riquesa i matisos que desprèn, recuperant aquella il·lusió per comunicar-se adequadament. Aquests dies m’ha caigut a les mans –gràcies al regal d’una de...

L’Omar i el Herz 

L’Omar i el Herz 

Aquesta és la història de l’Omar i el Herz, dos joves palestins que a mitjans d’abril van decidir compartir amb el món el seu dia a dia a la Franja de Gaza. Aquesta és la història de dos nois que han sabut connectar amb 1,5 milions de persones en poc més d’un...

Comunicar s’escriu amb ‘E’

Comunicar s’escriu amb ‘E’

Amb E, sí. E d’escoltar. Aquesta és la primera lletra de l’abecedari de la comunicació. Escoltar i dues paraules més que, ves per on, també comencen per la E: empatitzar, entendre.  Gairebé sempre ens referim a la comunicació com un vehicle de...

Twitter