Actualitat

Notícies, idees, pensaments i reflexions per re(inventar) la comunicació

I el sector turístic què?

per | 29/04/2020 | General | 0 comentaris

Probablement, el sector turístic, entenent com a sector l’allotjament, la restauració, el comerç i l’oferta de lleure, serà de llarg el més afectat per la pandèmia, entre altres coses perquè és el que més impacte directe té a l’economia del país. No oblidem que l’afectació real d’aquesta crisi global abasta la totalitat de sectors econòmics i socials, però el turisme és, sense cap mena de dubte, un dels més representatius.

No només les limitacions imposades a conseqüència del virus impliquen un torpede en la línia de flotació del sector turístic, també, com aquest serà capaç de comunicar i d’exercir de pol d’atracció en un entorn de precaució absoluta, determinarà el seu èxit o el seu fracàs. Un exemple clar d’això el trobem en aquells casos on ja s’ha anunciat que farà un establiment en aquesta situació. L’hotel de luxe VP Plaza España Design a Madrid, ha anunciat que farà test de coronavirus als seus clients. Això que pot semblar positiu a primera vista com a mesura de protecció, es pot convertir en un fre a l’hora de triar aquest establiment, perquè difícilment resulta atractiu allotjar-se en un hotel que pot semblar més un hospital que un allotjament amb encant.

L’equilibri entre la informació de servei al client, anunciant totes aquelles mesures de protecció necessàries i el concepte d’oferta turística o d’allotjament, serà determinant en les setmanes vinents per engrescar la població a mantenir una certa activitat turística. En el moment que aquesta balança es trenqui es pot trencar també el desig de consumir oferta.

La comunicació serà determinant

Un altre dels aspectes que caldrà tenir en compte en la comunicació de l’oferta turística serà explicar molt bé els serveis reals que trobarà el client i dins d’aquests serveis tot allò que impliqui un signe d’identitat diferenciador de la resta de l’oferta. Si tothom ofereix el mateix i tothom diu el mateix les nostres propostes quedaran diluïdes i no despertaran l’interès real del client. Un símil el trobaríem en l’allau de mostres de solidaritat que hem pogut veure al llarg d’aquestes setmanes, especialment amb el sector sanitari, per part de tota mena d’empreses i organitzacions. Aquelles que han estat capaces d’oferir un compromís social diferent i aquelles que han estat àgils i per tant les primeres a comunicar-lo, quedaran en la memòria del ciutadà, de la resta ningú no recordarà res.

En aquesta mateixa línia el sector turístic en general no es pot quedar aturat esperant que algú doni el tret de sortida per saber si obre, si obre a mitges o si no obre. En aquest període de desconcert i des del punt de vista de la comunicació, també és molt important fer dues coses concretes: d’una banda, mantenir el contacte i el vincle amb els diferents interlocutors, com ara clients, proveïdors, empleats… I de l’altra, no deixar de comunicar malgrat que encara no puguem obrir. És un moment ideal per explicar quines actuacions s’estan duent a terme en l’adaptació de les instal·lacions, quins serveis es volen incorporar, quines mesures es volen prendre, quina oferta podrem trobar en unes setmanes o en uns mesos.

L’escriptor austríac Peter Drucker, expert en gestió d’organitzacions deia que “el principal perill en temps de turbulència és actuar amb la mateixa lògica que abans”. El sector turístic en general no pot seguir pensant que farà les coses com les ha fet sempre, ha de canviar, ha de ser molt més àgil i sobretot, ha de comunicar millor.

0 Comentaris

Envia un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Notícies

Síntesi estrena un nou espai de podcasting dedicat a la comunicació

Síntesi estrena un nou espai de podcasting dedicat a la comunicació

A la fotografia, Agustí Rodríguez Síntesi posa en marxa un nou espai en format podcasting on quinzenalment oferirà entrevistes amb responsables de comunicació d’empreses, institucions i organismes. Aquest nou espai, “Parlem amb Síntesi”, permetrà conèixer i...

Les newsletter com a eina de comunicació

Les newsletter com a eina de comunicació

Informació i vendes es confonen molt sovint Que aixequi la mà qui no rep diàriament al seu compte de correu electrònic alguna newsletter ja sigui informativa o de producte. És evident que cada matí quan obrim la tapa de l'ordinador i activem el nostre compte apareixen...

Twitter