Actualitat

Notícies, idees, pensaments i reflexions per re(inventar) la comunicació

Comunicació interna més que mai

per | 14/03/2023 | Comunicació, Comunicació interna, General | 0 comentaris

Fa cosa d’un mes, L’econòmic va publicar aquest article, que em sembla una bona radiografia del que passa entre les empreses i els seus treballadors i treballadores. A rebuf de “la gran renúncia” (the great ressignation), s’està gestant “la renúncia silenciosa” (the silent quitting), que està canviant per sempre la manera com les persones entenen la feina i l’encaixen en el seu projecte vital. Com que és silenciosa, és difícil d’identificar i de quantificar.

No entraré en els detalls de perquè passa (això ja ho fa molt bé l’Anna Pinter a l’article), però sí que m’agradaria destacar-ne un fragment: «Amb molta gent desanimada a lempresa, es complica levolució de les organitzacions empresarials. “Necessites la teva gent endollada si vols ser una empresa competitiva. No hi ha cap més sortida que escoltar-los i saber què els motiva, què necessiten, perquè el més segur és que tinguis gran part de la teva plantilla desmotivada i que no tho sembli”, alerta Linares (Alícia, de la consultora Monday Happy Monday). Per contrarestar la gran renúncia, cal aplicar una mirada humana a les organitzacions i practicar més lescolta activa per saber què necessita la plantilla en els diferents moments vitals. La pilota està, doncs, a la teulada de les empreses, i qui ho interpreti com un problema que no passa a casa seva o que es resoldrà sol, té un problema de miopia.»

Està parlant de més i millor comunicació interna? Jo crec que sí. Tot i que no s’esmenta en cap moment, és un concepte que, per a mi, sobrevola tot l’article. Perquè la comunicació interna ben feta no consisteix a fer un mail a tota la plantilla explicant no-sé-què, sinó que, entre moltes d’altres coses, s’ha de basar en l’escolta activa per poder saber de primera mà què està passant dins de l’organització. En el sentit més ampli de l’expressió “què està passant”.

Des de Síntesi, acostumem a resumir els beneficis de la bona comunicació interna amb aquestes cinc idees, que a mi em semblen fonamentals per entendre en què consisteix:

  • Compromís. Afavoreix la satisfacció professional, la motivació i el compromís.
  • Clima laboral. Redueix tensions i conflictes i garanteix un bon clima laboral.
  • Pertinença. Incrementa el sentiment de pertinença a l’organització i fomenta la fidelitat. 
  • Coneixement. Augmenta el coneixement intern de l’organització a nivell tàctic, estratègic i operacional.
  • Col·laboració. Es comparteixen experiències, problemes, solucions i èxits.

Això que val per a les empreses i organitzacions privades, també val per a les administracions. Òbviament, les dinàmiques són diferents, però els riscos que afronten són semblants, com explicava la Dolors Gordils en aquest altre article. La comunicació interna, per a qualsevol administració, no és cap luxe. I si parlem de l’administració més propera als ciutadans, els Ajuntaments, ja passa a ser una obligació. Per això, per tenir una fotografia de la situació actual, des de Síntesi, com ja explicava la Dolors al seu article, llencem el I Estudi de la Comunicació Interna als Ajuntaments catalans, que hem arrencat amb una recollida de les dades més bàsiques a través d’aquest formulari.

Ara, segurament com mai abans, la comunicació interna és indispensable. Perquè és l’oli que ha de greixar tot el motor de qualsevol organització.

0 Comentaris

Envia un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Notícies

Síntesi estrena documental: “Blanes, vides arran de mar”

Síntesi estrena documental: “Blanes, vides arran de mar”

“Blanes, vides arran de mar” és un curt documental, dirigit per l’equip de Síntesi i produït per l’Ajuntament de Blanes, que vol posar en valor la situació estratègica del port pesquer i la seva importància en l’entramat econòmic i social del municipi i de les...