A Síntesi, ja fa anys que defensem que avui la comunicació és omnipresent i que, gràcies a les múltiples xarxes socials i plataformes, és cada vegada més directa entre les empreses i organitzacions i els seus públics. En aquest àmbit, els intermediaris han desaparegut: és el que es coneix com a desintermediació. Aquest final d’any hem tingut dos exemples clars d’això. Bé, n’hem tingut molts més, però voldria aturar-me en dos d’ells per la seva transcendència; tots dos vinculats al món del futbol.
El primer és el vídeo amb què Gerard Piqué anunciava que es retirava del futbol professional. Un vídeo curt però amb un impacte enorme a tot el planeta a través de les xarxes socials. Més enllà de l’anunci en sí, per què Piqué va triar fer-ho d’aquesta manera en comptes de celebrar la típica roda de premsa de comiat? Doncs perquè d’aquesta manera controla què diu, com ho diu, on ho diu i quan ho diu. Piqué és una personalitat pública i sap que quan diu alguna cosa tindrà una repercussió mundial. Fent aquest vídeo d’aquesta manera s’assegura que el seu missatge arribarà de manera diàfana a tothom, i d’alguna manera està dient a tots els mitjans de comunicació, i fins i tot al seu club, que no els necessita per fer arribar el seu discurs a tots els racons del planeta.
El segon exemple, més recent, que va en aquesta línia és el famós canal de Twitch de Luis Enrique, el fins fa poc entrenador de la selecció espanyola de futbol. És conegut de fa molt temps que la relació de Luis Enrique amb els periodistes -amb alguns, no amb tots- és tempestuosa i s’ha fet evident en moltes rodes de premsa. Com a seleccionador, no podia evitar haver de fer rodes de premsa, hi estava obligat, però amb els seus directes de Twitch aconseguia el mateix que perseguia Gerard Piqué: fer arribar a tothom el seu discurs a la seva manera i sense intermediaris. Entre Luis Enrique i els seus públics, no hi havia ningú. Era una relació directa.
Aquestes apostes, és clar, tenen els seus riscos. El principal, que no tothom hi està d’acord i, per exemple, el Twitch de Luis Enrique es podria haver omplert de haters que boicotegessin els directes. Però la relació directa és sinònim de sinceritat i de transparència, dues característiques que la gent valora de manera positiva. I, a més, són dues iniciatives que posen al dia la comunicació entre dues personalitats públiques i els seus seguidors, sense els encarcaraments dels mitjans tradicionals.
Això que han fet Piqué i Luis Enrique és el que pot fer qualsevol empresa o organització. Evidentment, no tindran el seu impacte planetari però sí que guanyaran un contacte directe amb els seus públics. Construir el nostre propi canal és ara més senzill que mai, tant de cara a l’exterior com, també, per a la comunicació interna i en múltiples formats -vídeo, àudio, imatge, text…-. Però això s’ha de fer de manera activa, com feia Luis Enrique en els seus directes. Cal escoltar i interactuar amb els nostres públics. No n’hi ha prou amb penjar, per exemple, una piulada de tant en tant, sinó que cal estar atent i intervenir si és necessari en les reaccions que pugui provocar. Per mostrar sinceritat i transparència.
0 Comentaris