Actualitat

Notícies, idees, pensaments i reflexions per re(inventar) la comunicació

Per què triomfa @ac2ality a TikTok?

per | 7/02/2023 | Comunicació, General | 0 comentaris

Gràcies a aquest article, vaig saber fa poc que existia el canal @ac2ality. He de confessar – deuen ser els anys! – que no sé gran cosa de TikTok, però el fet que quatre noies de Madrid hagin aconseguit muntar del no-res un canal d’informació amb més de 4 milions de seguidors, a poca distància d’un monstre com el Daily Mail, va fer que m’hi interessés. Sobretot, per veure què fan i com ho fan i perquè tenen tant d’èxit. Per mirar d’aprendre’n.

Com s’explica a l’article i com es pot comprovar en el seu canal a TikTok, el col·lectiu Ac2ality acostuma a penjar un mínim de cinc vídeos cada dia, excepte els caps de setmana. Solen durar menys d’un minut i parlen de temes diversos que consideren d’actualitat. I també pengen un clip, que sol ser encara més curt, en el que sintetitzen en forma de titular cinc informacions destacades del dia i que anomenen ”Las 5 cosas de hoy”.

Un minut o menys és una durada molt curta per abordar segons quines qüestions. Un format tan breu no és nou en informació, però el que sí que és nou és la manera d’editar-la i empaquetar-la:

  • Imatge, rètols, memes, àudio, música… tot barrejat i tot alhora. I en el format vertical propi de TikTok. Tots els vídeos tenen una mena de look homemade en el qual les deficiències tècniques són el de menys. Potser si estiguessin més (massa) ben fets, no encaixarien ni amb el canal, ni amb l’audiència.  
  • Llenguatge planer, locució veloç. El ritme dels clips acostuma a ser trepidant. Frases curtes, locució força ràpida, llenguatge planer… Si parles molt ràpid i amb frases complexes, potser costa massa d’entendre. Però el resultat de vegades són uns vídeos pràcticament sense matisos i on tot sembla estar al mateix nivell d’importància. 
  • Sense jerarquia, sense context. A banda del clip amb les cinc coses destacades del dia, el 31 de gener van fer aquests vídeos: 

– Iran condemna uns bloguers per ballar al carrer

– Brot de salmonel·losi a Casa Dani

– Agressions dels premis Feroz

– Clara Chía a urgències

– En el compte de @cofidis España et donen truquets de finances

– MrBeast ajuda a recuperar la vista a 1.000 persones

– Estàs d’acord amb els guanyadors dels Esland?

– Mare meva com està Espanya (sobre la violència de gènere)

Aquí no hi ha una escaleta i, com en el punt anterior, tot està al mateix nivell. No hi ha jerarquització ni per la temàtica, ni per la importància, ni per l’impacte de cada informació. De manera que els problemes de Clara Chía s’assimilen als que tenen els bloguers iranians.

  • Imatges de qualsevol procedència. Amb quines imatges omplen els clips? Doncs, literalment, amb qualsevol cosa, fidels a la seva filosofia homemade. Per exemple, hi ha clips que són una gravació amb telèfon mòbil d’una notícia d’una cadena de televisió en el moment que s’està emetent. Qualsevol cosa serveix, encara que sigui repetida diverses vegades, una solució que ja es veu sovint també en programes de televisió tradicional.

Aquesta manera de fer no és exclusiva del canal @ac2ality. Molts altres canals informatius – el mateix Daily Mail – fan servir el mateix esquema, potser amb una mica més de rigor i qualitat, però el resultat és similar. Per tant, fan el que la seva audiència prefereix i en un canal – TikTok – que ja és la via per la qual s’informen de manera majoritària les franges d’edat més joves de la societat. 

I aquesta és la raó de l’èxit d’@ac2ality, que tradueixen per a la seva audiència les notícies que consideren importants del dia.

De fet, ja ho diuen al seu perfil: “Traducimos los periódicos”.

0 Comentaris

Envia un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Notícies

Síntesi estrena documental: “Blanes, vides arran de mar”

Síntesi estrena documental: “Blanes, vides arran de mar”

“Blanes, vides arran de mar” és un curt documental, dirigit per l’equip de Síntesi i produït per l’Ajuntament de Blanes, que vol posar en valor la situació estratègica del port pesquer i la seva importància en l’entramat econòmic i social del municipi i de les...