Si has d’escriure un discurs, pel motiu que sigui, tracta d’escriure’n un que l’audiència recordi, una història que els arribi i que aconsegueixi transmetre’ls la idea o l’emoció que busques. I això com es fa?
No hi ha una norma universal sobre quin és el discurs perfecte, però sí unes pràctiques que t’ajudaran a arribar al teu públic quan facis la teva exposició.
Molts oradors ens han anat donant pistes al llarg de la història …
- Normalment em porta més de tres setmanes preparar un bon discurs improvisat. -Mark Twain-
Els bons discursos són com la bona literatura: cal cuidar tots els detalls. Ser excel·lent en l’elaboració de discursos no és una qüestió de genètica, sinó de preparació i de pràctica.
Una de les claus per donar un bon discurs que sembli improvisat és invertir temps en preparar-lo. Els bons oradors treballen molt el seu discurs perquè després sembli que la seva intervenció ha estat improvisada en cinc minuts. Per tant, el secret està en practicar, practicar i tornar a practicar.
- Si tu no saps què vols aconseguir amb la teva presentació, la teva audiència tampoc ho sabrà. -Harvey Diamond-
És imprescindible tenir clar què volem aconseguir amb el discurs; definir exactament quin és el missatge i els conceptes claus que volem que la nostra audiència recordi. Per a això, l’estructura és important, ja que un argument lògic i ordenat, és més persuasiu que un desmanegat.
Ernest Hemingway, en la seva teoria de l’iceberg, deia que l’audiència només recordarà el 20% del que hem explicat, mentre que el 80% restant de la nostra exposició quedarà oblidada. Així, com més clar tinguem el que volem explicar, més probabilitats tindrem de aconseguir-ho.
- Preparar una presentació sense el públic en ment és com escriure un discurs d’amor començant amb: “A qui li pugui interessar”. -Ken Haemer-
Un bon discurs s’ha d’adaptar a l’audiència. El missatge i el com expressar-lo són diferents si van dirigits als mitjans de comunicació, als accionistes de la teva empresa, als empleats o a la teva família en una celebració a casa teva. Inverteix temps a conèixer al teu públic i saber què li interessa.
- Ningú s’ha queixat mai que un discurs sigui massa curt. -Anirà Hayes-
Resumir un discurs és de vegades la part més difícil de la feina. Però també la més intel·ligent; hi ha estudis que demostren que les persones mantenim l’atenció de forma ininterrompuda al voltant de 20 minuts. A partir d’aquí, es comença a perdre a l’audiència.
La recomanació és eliminar totes les paraules que no siguin necessàries per transmetre el missatge que volem donar en el discurs. Ens sorprendrem de totes les que desapareixen. Per tant, no distreguis a l’audiència sent repetitiu.
- La simplicitat és la més gran de les sofisticacions. -Leonardo dóna Vinci-
Un bon discurs transmet una idea clara, precisa i efectiva. Sovint s’intenta parlar de massa temes amb expressions complexes i altisonants molt llunyanes al llenguatge parlat. Una bona pràctica per assegurar-nos que el nostre discurs és adequat és dir-lo en veu alta mentre l’escrivim. Tingues en compte que el discurs és per ser escoltat, no llegit.
- Parles correctament quan la teva llengua pot transmetre el missatge del teu cor. -John Ford-
Els bons discursos són capaços de commoure a l’auditori sense importar si es parla de la trajectòria de l’empresa, de la inauguració d’un esdeveniment o la presentació d’un projecte.
L’excel·lència d’un discurs té més a veure amb els valors que amb dades i estadístiques. Si creiem en el que estem dient el nostre discurs sonarà convincent.
- Els que expliquen històries governen la societat. -Plató-
Diuen que el llenguatge és l’arma més poderosa. Si domines la tècnica d’escriure discursos tindràs al teu servei una potent eina de comunicació.
0 Comentaris