Actualitat

Notícies, idees, pensaments i reflexions per re(inventar) la comunicació

El cas de la listeriosi, una gestió fatal de la crisi

per | 5/09/2019 | Comunicació de crisis | 0 comentaris

En les últimes setmanes hem viscut i encara estem vivint, l’anomenat cas de la carn “mechada” que ha estat la responsable del major brot per listèria ocorregut a Espanya. Amb 204 afectats, 197 a Andalusia, i 3 morts confirmats pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES). La carn “mechada” havia estat elaborada per l’empresa Magrudis S.L. sota la denominació comercial «La Mechá».

No deixa de sorprendre que situacions que haurien d’estar molt controlades per què estan sotmeses a tot tipus de protocols de gestió, acaben per ser grans exemples de mala gestió d’una crisi, generant desconcert, preocupació i enuig en la població.

La simple cronologia dels fets permet entendre part de la situació. El 28 de juliol es detecta un primer brot d’intoxicació pel consum de la carn de Magrudis. El 14 d’agost ja es comptabilitzen més de 30 persones hospitalitzades però no és fins al 15 que es decreta públicament l’alerta sanitària, és a dir, disset dies després del primer cas. I no és fins al 19 d’agost que el president de la Junta d’Andalusia fa un tuit comentant el tema.

Primer error

La manca d’informació i de resposta pública hauria de ser la primera targeta vermella que caldria ensenyar als responsables de gestionar aquesta situació, però potser, encara pitjor que això, va ser la total absència d’empatia amb els afectats i la manca absoluta de recomanacions per la resta de la població. No només necessitem saber el que passa, sinó que també necessitem saber què hem de fer davant el que passa.

En matèria de salut alimentària, com en situacions de catàstrofes, d’incendis o crisis sanitàries existeixen, més que en altres terrenys, multitud de protocols que contemplen tots els processos a seguir. Ens hauríem de preguntar si el problema rau en aquests protocols o, per contra, el veritable problema no són els plans de gestió, sinó les persones que han de gestionar aquestes situacions.

¿Són suficients els protocols?

Durant molts anys s’ha posat l’accent en tenir quants més protocols millor, però s’ha insistit poc en la capacitat de gestió de les persones que estan al capdavant de cada escenari o situació i en conseqüència en la seva formació. Què sap de gestió de crisi el president de la Junta, el seu conseller de Salut o l’alcalde de Sevilla? ¿Què pot saber de comunicació de crisi l’empresa afectada? És evident que sabien res o poc d’aquests temes quan les reaccions han estat tan poc encertades.

Formar, formar i formar és la clau per gestionar adequadament les crisis. Els protocols no únicament s’han de complir, s’han de saber gestionar. No es tracta només de saber prémer el botó adequat en cada cas, sinó de saber quan cal tocar cada botó. Un cop més, hem vist com persisteix la tendència a apagar el foc. En aquest cas, retirant, tarda, del mercat la carn contaminada, però ens oblidem de qui està patint la situació, dels afectats, dels seus familiars, de la població en general. Hem retirat la carn i pensem que hem resolt el problema i ens oblidem de dirigir-nos als que realment han patit el procés. Suspens total i amb molt per fer.

0 Comentaris

Envia un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Notícies

Síntesi estrena un nou espai de podcasting dedicat a la comunicació

Síntesi estrena un nou espai de podcasting dedicat a la comunicació

A la fotografia, Agustí Rodríguez Síntesi posa en marxa un nou espai en format podcasting on quinzenalment oferirà entrevistes amb responsables de comunicació d’empreses, institucions i organismes. Aquest nou espai, “Parlem amb Síntesi”, permetrà conèixer i...

Les newsletter com a eina de comunicació

Les newsletter com a eina de comunicació

Informació i vendes es confonen molt sovint Que aixequi la mà qui no rep diàriament al seu compte de correu electrònic alguna newsletter ja sigui informativa o de producte. És evident que cada matí quan obrim la tapa de l'ordinador i activem el nostre compte apareixen...

Twitter