Ara que s’estan acabant d’organitzar els nous Ajuntaments sorgits de les municipals del 28 de maig passat, sembla un bon moment per recordar als qui n’estaran al capdavant que no s’oblidin de comunicar també cap endins.
Que està molt bé sortir arreu per explicar cap enfora els teus propòsits i objectius, per explicar què vols fer i com ho vols fer, sempre i quan qui t’haurà d’ajudar i acompanyar en l’execució de tot això, és a dir les persones que treballen a l’Ajuntament, també ho sàpiguen.
Perquè, i a risc de fer-nos pesats, des de Síntesi no ens cansarem d’insistir en la importància de la comunicació interna. És una peça clau per a qualsevol organització, sigui de la naturalesa que sigui, i ho és molt més en època de canvis o de nous començaments que, a la vegada, es produeixen en un entorn volàtil, incert, complex, ambigu, fràgil i d’una certa ansietat.
La comunicació interna, a més de ser decisiva en el desenvolupament del sentiment de pertinença a una organització, contribueix a fomentar una major implicació i compromís de la plantilla amb els seus objectius generals, millora el treball en equip i l’eficiència de l’organització i facilita la resolució de problemes.
Per tant, als Ajuntaments, i més enllà de la placidesa o no dels canvis o dels nous començaments per raons d’acords o desacords entre partits, els responsables polítics de conduir el nou mandat municipal han de tenir present que la comunicació interna no és cap luxe, perquè permet vincular l’estratègia corporativa amb la gestió quotidiana. I això sempre es tradueix cap enfora, perquè les persones que treballen als Ajuntaments són sovint el seu principal front-office i poden ser-ne prescriptors o detractors davant una ciutadania cada cop més exigent, menys tolerant i més militant. I no podem pas passar per alt que els Ajuntaments són l’administració més propera als ciutadans, a qui es deuen.
A Síntesi n’estem convençuts, però com que creiem que encara avui són pocs els Ajuntaments que aposten per la comunicació interna tot i els beneficis per a la pròpia administració, per a les persones que hi treballen i per a la mateixa ciutadania, ens hem decidit a intentar posar-hi números i dades. Com segur sabeu si ens seguiu, estem treballant en el que seria el primer estudi de la comunicació interna dels Ajuntaments catalans per aconseguir un retrat de la situació actual d’una manera objectiva. Ho fem amb el suport del Col·legi de Periodistes i amb la voluntat de començar a construir un corpus teòric actualment inexistent, com va explicar aquí mateix la Dolors Gordils.
Per això convidem els Ajuntaments que encara no ho hagin fet a participar en aquest estudi tot responent l’enquesta que s’ha tramés i que, si us interessa, trobareu en aquest enllaç.
Un treball en equip!
0 Comentaris