Actualitat

Notícies, idees, pensaments i reflexions per re(inventar) la comunicació

Quan el problema és la comunicació

per | 24/04/2015 | Comunicació | 0 comentaris

Aquesta és una frase que ha fet furor entre directius i responsables d’empreses, organitzacions i càrrecs públics de tota mena. Cada vegada que les coses no van bé, el problema és única i exclusivament de la comunicació, com si la comunicació fos la clau màgica per evitar des de caigudes de vendes a nyaps de polítics.

I si no és així, a què es deu aquesta tendència habitual a culpabilitzar la comunicació de tots els mals?

Segurament, trobaríem molts factors que determinen que se situï la comunicació en l’epicentre del problema però, essencialment, les claus radiquen en el fet que tothom s’atreveix a opinar sobre les qüestions vinculades a la comunicació perquè és fàcil frivolitzar-les o simplificar-les.

En principi, tots sabem llegir i escriure i aquest fet genera que els directius o els càrrecs responsables d’altres branques dins de les organitzacions, s’atreveixin a marcar criteris sobre el que han de ser les polítiques de comunicació corporatives.

Existeix però, una segona raó que encara és més fonamental en aquest procés continuat de degradació de la comunicació i és el fet que avui dia el grau de desconeixement sobre temes de comunicació és immens fins el punt que en moltes empreses, algunes d’elles multinacionals, els principals directius encara no entenen ni coneixen realment la tasca que han de fer els seus responsables de comunicació: els tenen perquè creuen que els han de tenir però sense saber per a què serveixen.

Aquesta situació no és culpa dels responsables dels departaments de comunicació, malgrat que aquests han cedit massa fàcilment a les continues intromissions de la resta de departaments. Més aviat podríem determinar que existeix una gran mancança en l’àmbit de la formació de directius, que haurien de tenir coneixements, encara que siguin bàsics, sobre tot el que significa la comunicació corporativa.

En la majoria de casos les empreses es donen per satisfetes fent petits cursos de formació de portaveus però no preparen realment els seus responsables per adquirir habilitats en la gestió diària de la comunicació.

Les empreses i les organitzacions haurien d’incorporar en els seus plans formatius i de coneixement temàtiques vinculades a la comunicació. Segurament així, la comunicació deixaria de ser el problema i passaria a formar part de la solució.

0 Comentaris

Envia un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Notícies

Síntesi estrena documental: “Blanes, vides arran de mar”

Síntesi estrena documental: “Blanes, vides arran de mar”

“Blanes, vides arran de mar” és un curt documental, dirigit per l’equip de Síntesi i produït per l’Ajuntament de Blanes, que vol posar en valor la situació estratègica del port pesquer i la seva importància en l’entramat econòmic i social del municipi i de les...