Actualitat

Notícies, idees, pensaments i reflexions per re(inventar) la comunicació

Penseu en els pòdcasts!

per | 15/11/2022 | Comunicació, General, Podcasts | 0 comentaris

El contingut online ha esdevingut, en els últims anys, el més demandat pel públic. I, d’entre l’online, els vídeos i els pòdcasts podríem dir que ja es consumeixen massivament. 

Segons el Digital News Report España 2022, quatre de cada deu internautes espanyols escolten pòdcasts, un 41%, tres punts superior al percentatge de 2021 (38%). El més interessant de la dada és que es manté estable des del 2018; per tant, podem dir que el consum de pòdcasts s’ha consolidat a Espanya. 

Hi ha tres factors fonamentals que expliquen aquest creixement i consolidació de l’audiència de pòdcasts:

  • En primer lloc, el canvi d’hàbits en el consum de continguts o, dit d’una altra manera, l’auge de consumir continguts a la carta, que ofereixen ja la gran majoria de cadenes de televisió i emissores de ràdio. 
  • En segon lloc, el confinament per la pandèmia de la COVID-19, que va fer créixer significativament no només el número d’usuaris sinó també el temps que els usuaris destinen a escoltar aquests arxius d’àudio. Segons The State of the Podcast Universe, el consum de pòdcasts va créixer un 25% durant la pandèmia; i un 70% dels usuaris de pòdcasts en va augmentar el temps d’escolta, segons EncuestaPod 2021
  • Per últim, el creixement i la consolidació de l’audiència de pòdcasts també s’explica per la major accessibilitat per als usuaris gràcies a la incorporació de plataformes com YouTube o Spotify. No és el mateix escoltar un pòdcast des d’una aplicació d’una ràdio en particular o a iVoox, que a YouTube o a Spotify, serveis molt incorporats al nostre dia a dia i que no requereixen haver de descarregar un programa específic.

Aquesta realitat situa els creadors de contingut -ja siguin televisions, ràdios o creadors amb la seva pròpia plataforma (influencers, streamers, youtubers, etc.)- davant de tres reptes que s’han de plantejar en els propers mesos perquè ja ara suposen un desafiament: 

  • La híper-segmentació de l’audiència. Cada vegada, les audiències estan més fragmentades i tenen interessos més diversos. És a dir, dia rere dia creix el número de grups d’audiència als quals ens dirigim, de manera que cada vegada s’han de destinar més recursos a identificar els interessos de cada grup i oferir-los aquells continguts que demanen i esperen.
  • Innovació de temàtiques i formats. Derivat de la híper-segmentació de les audiències, es presenta el segon repte. Els creadors de contingut hauran de pensar, per exemple, si introdueixen als seus pòdcasts un feedback amb els oients o si els fan participar d’alguna altra manera, si converteixen el pòdcast en una sèrie (té personatges i trames potents?, o, relacionat amb això, si introdueixen la ficció als pòdcasts, etcètera. 
  • Definició del model de negoci. Una determinació cabdal per a qualsevol creador de contingut és decidir si regala o cobra per oferir-lo. Els creadors de contingut han de decidir si es decanten per un model gratuït, de subscripció o híbrid. 

Des de Síntesi, per si serveix d’ajuda als creadors de contingut a l’hora de prendre una decisió davant d’aquests reptes, recollim dues dades: l’any 2021, la indústria dels pòdcasts va generar més de 1.000 milions de dòlars, segons un estudi de l’Agència de Publicitat Interactiva (IAB) dels Estats Units; i els temes especialitzats (ciència i tecnologia, economia i negocis, mitjans de comunicació o salut) i d’estil de vida són els més escoltats pels usuaris de pòdcasts, amb un 16% i un 15%, respectivament. 

Amb les dades d’aquest article sempre presents, el dia 23 de novembre estrenem la segona temporada del pòdcast sobre comunicació “Parlem amb Síntesi”, que conservarà l’esperit i la periodicitat de la primera. Cada 15 dies, oferirem un diàleg amb un destacat professional de l’àmbit de la comunicació i/o el periodisme, en un ambient distès i de complicitat. L’estat actual del periodisme i la comunicació, quines dinàmiques han canviat, els formats que s’han incorporat i les tendències que s’observen seran qüestions que centraran aquestes converses.

Us convidem a seguir-les!

0 Comentaris

Envia un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Notícies

Síntesi estrena documental: “Blanes, vides arran de mar”

Síntesi estrena documental: “Blanes, vides arran de mar”

“Blanes, vides arran de mar” és un curt documental, dirigit per l’equip de Síntesi i produït per l’Ajuntament de Blanes, que vol posar en valor la situació estratègica del port pesquer i la seva importància en l’entramat econòmic i social del municipi i de les...

Síntesi estrena un nou espai de podcasting dedicat a la comunicació

Síntesi estrena un nou espai de podcasting dedicat a la comunicació

A la fotografia, Agustí Rodríguez Síntesi posa en marxa un nou espai en format podcasting on quinzenalment oferirà entrevistes amb responsables de comunicació d’empreses, institucions i organismes. Aquest nou espai, “Parlem amb Síntesi”, permetrà conèixer i...

Twitter