Em declaro entusiasta de les persones. Així en genèric, és clar. I en aquesta ocasió us parlaré d’una persona que sempre m’aporta idees noves, m’obre els ulls i em fa bullir la ment. És Alfons Cornella i acaba de presentar a Barcelona el seu 10è i últim “Radical is Normal”, en un Auditori Axa ple a vessar.
Ja fa 30 anys que organitza un acte anual en què, amb dues hores de temps, ens presenta les principals iniciatives que s’estan movent al món i que creu que acabaran impactant en les nostres vides. Ell les busca, les estudia, les selecciona i ens les comparteix.
Més enllà de les idees, m’admira la manera que té de comunicar-les d’una forma senzilla, natural, sintetitzada i alhora plena de contingut. Cada idea la presenta amb paraules clau que fins i tot ell mateix crea, amb enllaços a noves webs, vídeos, àudios, imatges, llibres o referències que la complementen i enriqueixen. Exposa de forma àgil, distreta i fàcil de comprendre.
La capacitat comunicativa d’Alfons Cornella em sorprèn encara més perquè ell és físic i un enamorat de la física quàntica, disciplines que no són precisament fàcils d’entendre i explicar.
Per explicar fenòmens complexos, Cornella crea paraules que els simplifiquen i que et permeten retenir conceptes que després vas visualitzant diàriament. Com la paraula “Xinanitzar” el món, que va generar fa 20 anys perquè ens adonéssim de la influència que aquest país tindria en el dia a dia de les nostres vides, o “Infoxicació”, per parlar de l’allau indigerible d’informació que rebríem, o la “Ibiqüitat”, paraula per expressar que podríem disposar d’informació a tot arreu i a tot hora. I la “Co-innovació”, el “Co-“ en general, per adonar-nos que sumar multiplica, diguin el que diguin les matemàtiques.
Gràcies a aquest concepte “Co-“, jo mateixa he experimentat fent accions mot enriquidores de Co-comunicació en alguns projectes.
D’aquest últim “Radical is Normal”, comparteixo algunes idees que m’ha aconseguit transmetre per explicar alguns fenòmens complexos, com el metavers o la nova economia:
- La realitat que vivim pot acabar sent una part de la virtualitat. Segons Cornella, el món de la realitat immersiva és tan obert i tan creixent que pot portar-nos a viure experiències inimaginables de les quals la part física en serà un petit fragment, com ja ens està començant a passar.
- La innovació que destacarà és la que ens farà qualsevol moment de la vida més fàcil. Per exemple, ja estan a punt els pantalons que no s’han de rentar mai, les ulleres que et relaxen tant que et fan adormir en minuts o les màquines de reciclatge a casa que ho trituren tot, ho separen i avisen soletes perquè les vinguin a recollir quan ja estan plenes.
- Una societat no és un conjunt de gent manipulada. Per evitar aquest fenomen, hem de fugir de la utopia i de la distòpia i anar cap a la protopia, diu. Caldrà ser agents i actors proactius i superar la mandra que s’està estenent. L’Educació i l’Energia, aquestes dues “E”, seran els eixos per inventar el futur.
- L’audàcia, la rebel·lia i la curiositat són les actituds que ens permetran adaptar-nos millor a l’entorn en què vivim:
- l’audàcia, per poder proposar idees trencadores i tenir una visió més enllà de la realitat del dia a dia,
- la rebel·lia, perquè ens permetrà pensar que podem solucionar problemes i no conformar-nos, i
- la curiositat, que ens diferencia dels robots, ens enriqueix i ens permet fer-nos sempre noves preguntes.
Alfons Cornella té molt clar que som una espècie social i que la interacció amb persones desconegudes ens fa més feliços. Així que ja sabeu, comunicar continua i continuarà sent també, i sense cap mena de dubte, part de l’essència de la vida.
0 Comentaris