Sabies que el 90% de les notícies que llegim o veiem les acabem oblidant, fins i tot el mateix dia? Només aquelles històries que estan ben construïdes, que enganxen, que generen emocions i amb les que el consumidor se sent identificat, aconsegueixen posicionar-se en un lloc privilegiat en la ment dels nostres públics d’interès. I això és precisament l’objectiu de comunicació de qualsevol marca.
Pensem que sortir als mitjans pot ser tan senzill o complicat, segons la història que vulguem comunicar. La clau sempre estarà en captivar al nostre públic amb una informació “desitjable”. De vegades, el missatge que traslladem serà fàcil de recordar quan, per exemple, realitzem un esdeveniment de relacions públiques amb el suport d’un famós o presentem un producte únic al món; però en altres ocasions no serà tan fàcil, ja que cada notícia és diferent i és en aquestes situacions quan hem de buscar el tan desitjat “ganxo informatiu” per captar l’atenció del nostre públic i on realment es veurà el treball d’un bon comunicador.
Inspiració, creativitat i experiència: claus del relat
En aquest punt l’storytelling, és a dir, la història que hem creat per explicar la informació, serà determinant per assolir l’èxit i aconseguir les nostres metes. A més, en comunicació tenim un doble vessant: d’una banda, cal crear una història que sedueixi el periodista i, d’altra banda, el periodista ha de saber traslladar d’una manera adequada i coherent la informació que li estem aportant.
Per aquest motiu, si estem pensant a construir una història efectiva per aconseguir els nostres objectius estratègics, hem de tenir en compte els següents aspectes:
1. Marcar un objectiu. Quin missatge vull transmetre i amb quin resultat?, volem que l’usuari compri el producte i el recomani?, volem millorar la reputació corporativa de la companyia?
2. Establir el to del missatge. En funció de la història que hem d’explicar, el to ha de i pot canviar. No es generen les mateixes emocions amb una història si s’explica en un to divertit que si es fa en un de més seriós. Cada marca és única.
3. Generar curiositat. Atrapa al teu públic incentivant la curiositat en el títol o els subtítols de la nota de premsa. Només així, aconseguiràs que s’interessi per la informació i que arribi fins al final.
4. Introduir elements clau. És important que en els 2 primers paràgrafs de la història incorporis les idees clau que el teu públic necessita per entendre el relat i enganxar-se.
5. Desenvolupar la història i sorprendre. Pensa que les millors notes de premsa són les que compten amb algun element inesperat.
6. Afegir un “call to action” que acabi d’enganxar al públic. Aquesta és una de les parts més importants si vols que la història funcioni en l’àmbit estratègic. Involucra amb preguntes o reflexions al teu públic.
7. Mesurar els teus objectius després de publicar. Les reaccions a l’enviament de la teva nota de premsa et permetran valorar si has aconseguit o no els objectius marcats. Compara amb altres informacions que hagis llançat.
Crear un bon storytelling requereix inspiració, creativitat o experiència, entre altres aspectes; però també és important conèixer molt bé els mitjans i els periodistes per saber el tipus d’informació que necessiten i demanden. És a dir, hem de llegir molt. Només així podrem crear notícies a mida. La informació s’esgota en el temps, però la història perdura. Emociona i la teva notícia mai s’oblidarà!
0 Comentaris