- Informació i vendes es confonen molt sovint
Que aixequi la mà qui no rep diàriament al seu compte de correu electrònic alguna newsletter ja sigui informativa o de producte. És evident que cada matí quan obrim la tapa de l’ordinador i activem el nostre compte apareixen en pantalla els primers correus que ens avancen l’actualitat del dia dels mitjans de comunicació als que solem dedicar un temps de lectura. Rara és la setmana en què no rebem una oferta d’un o altre establiment; difícil es fa no trobar un resum de possibilitats d’algun dels locals o restaurants de moda als que un dia varem anar. El quotidià és això i ens passa a tots.
Fa uns anys els butlletins estaven condemnats a mort. L’auge de les xarxes socials, que prometien una infinitat de possibilitats a l’hora d’atraure usuaris, apuntava a la desaparició d’aquells butlletins electrònics que s’acumulaven a la safata d’entrada. Alguns experts sostenen que el temps ha demostrat que els butlletins estan guanyant més força amb la pandèmia de Covid. En l’actualitat, no hi ha cap mitjà de comunicació reconegut que no en tingui, sinó diversos. Quan es tracta de cridar l’atenció i connectar directament amb els lectors, què millor que entrar al vostre correu?
Segons s’explica en un reportatge publicat a la revista Capçalera del Col·legi de Periodistes de Catalunya, aquest renaixement s’ha incrementat amb l’ús dels dispositius mòbils que, més enllà de voler atraure els clients a la pàgina web, es dissenyen per que es puguin llegir sense haver de fer clic a la notícia completa. I el mateix passa amb les ofertes de producte. Tot en un clic.
Aquest sistema està demostrant tenir èxit bàsicament per dues raons: d’una banda, presenta la comoditat de rebre la informació directament a la safata d’entrada de l’correu. Per l’altra, en un moment en què hi ha sobresaturació d’informació, es fa més necessari que mai que se’ns presentin les notícies amb una selecció prèvia, ja siguin les més importants del dia o d’una temàtica concreta i des d’un lloc que ens ofereix confiança i credibilitat.
És a dir, aporta un valor afegit al lector i li facilita la feina a l’hora d’informar-se. Alguns experts defensen que els butlletins electrònics estan augmentant perquè els lectors s’han cansat del flux interminable d’informació a Internet, i prefereixen tenir alguna cosa reconeixible a la seva bústia. Dins el caos, un cert ordre que ens transmet la nostra publicació, la nostra entitat o el nostre establiment de confiança.
A nivell de mitjans i en un moment en què un gran nombre de notícies i d´informació passa a tota velocitat per les plataformes digitals, els butlletins d’informació en format de newsletter ens ajuden a conèixer l’important, o l’imprescindible.
L’únic que passa és que aquests butlletins informatius són utilitzats de manera abusiva com màrqueting de vendes per moltes marques o entitats. ¿I què passa amb aquests enviaments massius que realitzen alguns, esperant el miracle dels pans i els peixos?
Si es tracta de vendre ni tot s´hi val, ni tot és efectiu. L’òptim és que utilitzem les newsletter de manera mesurada i controlada, sense abusar de la sobre oferta o de l’oferta permanent de productes i promocions. La confiança i l’amor es guanya també informant sobre un altre tipus d’accions de la seva corporació, sense necessitat de ser invasius. Si es converteix en spam la seva comunicació es convertirà en un destorb. Fa pocs dies parlant d’aquesta eina amb el responsable de màrqueting d’una entitat em confessava que només el 30% dels seus clients obren el correu. Alguns estudis indiquen que aquesta pot ser una xifra acceptable, altres en canvi defensen que per sota del 30% és una estratègia que hauria de millorar-se. La clau està a trobar com aconseguir ser atractius perquè aquesta eina de comunicació obtingui credibilitat i el clic estigui garantit.