Actualitat

Notícies, idees, pensaments i reflexions per re(inventar) la comunicació

Els reptes de la comunicació del futur

per | 2/02/2017 | Comunicació, Periodisme | 0 comentaris

Els màxims responsables del New York Times han fet pública aquest mes gener una carta dirigida a la redacció del diari en la qual exposen quins són els objectius per aquest any 2017 i  que s’emmarca en l’informe estratègic que ha publicat també aquest gener el grup de treball 2020 sobre cap on ha d’anar el diari del futur.

La carta a la redacció marca una objectius que, amb matisos i adaptacions al nostre entorn, podria subscriure qualsevol professional del món de la comunicació. Es tracta d’un pla d’acció amb onze punts que tenen per objectiu reformar la redacció del diari perquè pugui afrontar els reptes de futur:

  • Inversió milionària per cobrir el mandat de Donald Trump i el nou ordre mundial
  • Reinventar l’estructura d’edició per simplificar-la
  • Fer un producte més visual
  • Apostar per la formació interna.
  • Crear equips temàtics i especialitzats.
  • Aposta pel talent: reconèixer el propi i reclutar el de fora
  • Prioritzar la diversitat en la redacció, de gènere, raça, nacionalitat…
  • Reinventar les seccions especials
  • Redissenyar el diari imprès
  • Augmentar l’equip d’impressió
  • Apostar per la innovació

Evidentment és una estratègia pensada en clau d’un diari, però molt aplicable a les necessitats de l’entorn comunicatiu actual. Algú podria pensar que el que es planteja és excessivament evident, però considerar evidents els objectius marcats seria banalitzar-los.

Qualsevol professional de la comunicació, i això inclou els consultors, podria subscriure aquest decàleg del New York Times. Podria subscriure que per millorar, adaptar-se i sobreviure en el mercat comunicatiu que ens envolta calen mitjans; simplificar i aclarir la informació que es dona perquè sigui de més qualitat; apostar per la formació continua per no quedar enrere; especialitzar-se; aprofitar i apostar pel talent; estar disposat a reinventar-se i apostar per la innovació.

Al New York Times ho tenen clar. I aquests principis pensats per un diari haurien de formar part del qualsevol pla d’acció de comunicació.

Apostar pel talent i per la formació és apostar per la qualitat. El diari creu que integrar l’adquisició de noves habilitats ha de ser un fet habitual, no es pot percebre com una activitat que distorsiona el dia a dia dels seus professionals. Aquesta defensa del talent i la formació és una manera de garantir que ens podrem diferenciar de la resta, que podrem competir amb més garanties d’èxit en un mercat comunicatiu cada vegada més competitiu i, sovint, excessivament superficial.

Reinventar-se i innovar voldrà dir estar preparat per fer front als nous reptes de la comunicació corporativa, a les exigències dels públics, a les necessitats d’empreses, associacions, institucions i organitzacions de tota mena.

I amb l’aposta per les àrees temàtiques i l’especialització, fins i tot encara que calgui buscar-la de manera puntual fora de l’organització per poder donar resposta als reptes, el diari admet una realitat imparable en la comunicació corporativa, que és que cada vegada cal especialitzar-se i diversificar-se més. Ja no serveix només saber una mica de tot, sinó que cal saber molt d’una cosa i sumar sinèrgies.

El temps dirà si el pla d’acció ha funcionat o no. El que és segur és que tant per aquest diari com per al conjunt dels professionals del món de la comunicació l’alternativa és quedar fora de joc.

0 Comentaris

Envia un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Notícies

Síntesi estrena un nou espai de podcasting dedicat a la comunicació

Síntesi estrena un nou espai de podcasting dedicat a la comunicació

A la fotografia, Agustí Rodríguez Síntesi posa en marxa un nou espai en format podcasting on quinzenalment oferirà entrevistes amb responsables de comunicació d’empreses, institucions i organismes. Aquest nou espai, “Parlem amb Síntesi”, permetrà conèixer i...

Les newsletter com a eina de comunicació

Les newsletter com a eina de comunicació

Informació i vendes es confonen molt sovint Que aixequi la mà qui no rep diàriament al seu compte de correu electrònic alguna newsletter ja sigui informativa o de producte. És evident que cada matí quan obrim la tapa de l'ordinador i activem el nostre compte apareixen...

Twitter