DIÀLEGS AMB SINTESI: EPISODI 5
El delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, és optimista amb el futur, malgrat les dificultats actuals per la pandèmia de Covid-19. A Diàlegs amb Síntesi, Navarro ho deixa clar: “Podem superar aquest sotrac i pensem que la reactivació serà molt ràpida. Ara, nosaltres no som una illa, el nostre àmbit no és només el país, sinó que és el món”. I recorda que Barcelona ja és una capital mundial de la innovació i el que cal fer és creure-s’ho. “I alimentar-ho, que és una de les coses que estem fent nosaltres”, explica.
Navarro defensa que la Zona Franca és “una fàbrica d’oportunitats”, on al llarg dels anys s’han anat teixint aliances empresarials, però també personals, que permeten coses extraordinàries, Com dissenyar, provar, homologar, fabricar, muntar i distribuir respiradors per a la pandèmia en un temps rècord i amb l’esforç de molta gent. “No ens podíem haver imaginat mai de la vida que amb la incubadora d’impressió 3D, que és la primera d’Europa, ens poséssim a fabricar una cosa que és molt complicada, perquè un respirador vol dir un aparell que és invasiu i que està actuant en una persona amb unes condicions físiques molt crítiques”, admet Navarro. “Un projecte així pot trigar un any, però el vam haver de fer en dues setmanes, i va ser possible també perquè teníem les aliances abans”, conclou.
Recordant la seva època d’alcalde de Terrassa, a Navarro li agrada comparar la Zona Franca amb una ciutat. Amb aquesta voluntat de servei públic, a l’inici de la pandèmia el Consorci es va dirigir a totes les empreses del polígon per preguntar-los com estaven de salut, de salut econòmica i què necessitaven. “Això pot semblar una cosa molt lògica, però ha sigut innovadora”, afirma. I aquest procés li serveix per assegurar que “ens en sortirem”, amb la condició de seguir l’Agenda 20/30 de desenvolupament sostenible. Ell hi veu els empresaris molt implicats, sigui perquè s’ho creuen sigui per interès, i posa com a exemple que la responsabilitat social corporativa (RSC) ja ni es qüestiona.