DIÀLEGS AMB SÍNTESI: EPISODI 4
El sector assistencial de la gent gran a Catalunya va ser a l’ull de l’huracà durant els primers mesos de la pandèmia de Covid-19. Ara, la campanya de vacunació s’ha engegat precisament en aquests equipaments, tant als residents com als treballadors. Les residències fa molts mesos que fan front a la pandèmia amb els pocs recursos que tenen i amb la sensació que se les ha culpabilitzat sense haver-los donat tot el suport -material i no material- que necessitaven. La presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, ho resumeix molt bé a Diàlegs amb Síntesi: “la responsabilitat sanitària de les residències la tenia salut. Portàvem anys demanant una integració, com hi ha a Europa, i això ara ha de canviar i està canviant. Tot el que ha passat ha de servir perquè les persones grans que estan en residències, persones que han treballat i s’ho han guanyat, tinguin clar que tenen tot el dret a la sanitat”.
La pandèmia i el sector assistencial
Pascual defensa que el sector ha lluitat molt durant la pandèmia, però en canvi, ha quedat en un segon pla. “Nosaltres no podem tancar! Estem atenent els més vulnerables!”, exclama. A Catalunya, el sector aplega 64.000 persones i 35.000 professionals directes, uns treballadors que, segons Pascual, han fet un gran pas endavant en una situació molt complicada. “Jo crec que nosaltres hem crescut com a professionals perquè sempre sabíem que estàvem cuidant a persones que ens necessitaven, però ara sabem que no només les cuidem sinó que les protegim també. Aprofitem tot aquest creixement personal, professional, de sector, institucional, per ser capaços de donar-li la volta.”
Donar-li la volta significa més coordinació, més integració, més suport, però també més diners, un mal endèmic que arrossega des de sempre el sector assistencial de la gent gran. “Quants d’anys portem des d’ACRA posant damunt la taula els pressupostos que necessitem per tirar endavant? Les competències les té Catalunya i Catalunya ha de posar diners, però Madrid ha d’enviar uns diners, perquè sinó no podrem aconseguir mai sortir de la misèria on estem”, assegura Pascual.